LIVE TEXT | Război în Ucraina. Americanii evaluează riscurile legate de scurgerea unor informații despre contraofensiva Kievului
Este a 411-a zi de la începutul războiului la scară largă în Ucraina. Statele Unite încearcă să evalueze riscurile legate de scurgerea unor documente clasificate.
Soldat ucrainean în Bahmut FOTO Profimedia
UPDATE 06.55 SUA evaluează riscurile legate de scurgerea unor informații clasificate
Statele Unite încearcă să evalueze riscurile legate de scurgerea unor documente clasificate, care se referă în special la invazia rusă a Ucrainei, pentru securitatea lor naţională, a anunţat duminică Pentagonul, relatează AFP.
Această scurgere de documente secrete, dezvăluită săptămâna trecută de New York Times, priveşte în special evaluări şi rapoarte ale serviciilor americane de informaţii legate de războiul din Ucraina, dar şi de aliaţii Statelor Unite.
"A fost lansată o cooperare între agenţii pentru a evalua impactul pe care scurgerea acestor documente fotografiate îl poate avea asupra securităţii naţionale şi asupra aliaţilor şi partenerilor noştri", a declarat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.
UPDATE 04.11 Vizita lui Macron la Beijing, explicată. Analist român: „Să nu aruncăm China în brațele Rusiei“
Doi lideri europeni au mers în China, țară al cărei lider Xi Jinping a avut de curând o întâlnire cu Putin. Președintele Emmanuel Macron și Ursula Van Leyen, președinta Comisiei Europene, au purtat discuții cu Xi, iar un politolog clujean analizează scopul deplasării la nivel înalt.
Vizita în China a lui Emmanuel Macron, președintele Franței, împreună cu Ursula Van Leyen, președinta Comisiei Europene, a fost prezentată în mass media ca fiind un eșec. Motivul: președintele Xi Jinping nu s-a angajat să facă demersuri pentru aducerea „țarului“ Vladimir Putin la masa negocierilor, deși cei doi lideri s-au întâlnit anterior. Profesorul Sergiu Mișcoiu, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, susține că scopul vizitei a fost altul.
UPDATE 02.44 Ucraina, sub amenințarea viitoarelor alegeri prezidențiale din Statele Unite: „Problema” Trump
Cu 19 luni până la alegerile prezidențiale din 2024, Statele Unite sunt deja în pre-campanie. Dezbaterile sunt dominate deocamdată de probleme de politică internă. În același timp, războiul din Ucraina, care are implicații financiare semnificative, se impune ca subiect major de politică externă, alături de China.
Pozițiile asumate atât de candidații republicani, cât și de președintele în exercițiu Joe Biden vor avea un impact decisiv încă din 2023 asupra continuării ajutorului occidental pentru Ucraina, scrie pentru telos-eu.com reputatul jurnalist francez Antoine de Tarlé.
Sursa: adevarul.ro